Bitcoin kopen

Bitcoin kopen? In oktober 2008 verscheen er op een mailinglijst voor cryptografen een artikel (een zogeheten ‘white paper’) met de titel: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Het document is geschreven onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto en schetst in slechts negen pagina’s een geheel nieuw geldsysteem.

Nakamoto verliet het project eind 2010 en gaf zijn ware identiteit nooit prijs. De uitvinder van Bitcoin wist meerdere bestaande concepten en technologieën te combineren in een nieuwe digitale munt. Hiermee loste hij onder andere het double-spending probleem op. Hoewel Nakamoto de uitvinder is van de bitcoin, is hij niet de uitvinder van wat we nu ‘cryptovaluta’ noemen. Al in 1998 beschreef de cyberpunk Wei Dai een geldsoort op basis van cryptografie.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een digitale munteenheid die speciaal is ontworpen als geld voor het internet. Transacties met bitcoins worden geverifieerd en geregistreerd via een proces dat ‘bitcoin mining’ wordt genoemd. Het mining proces creëert ook weer nieuwe bitcoins, waardoor inflatie optreedt zonder hulp van een centrale bank of autoriteit. Op speciale handelsbeurzen is het mogelijk om euro’s om te wisselen voor bitcoins. Net als traditionele valuta kunnen bitcoins gebruikt worden voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld als betaalmiddel of als een waarde-opslagmiddel.
Om een transactie uit te kunnen voeren, dient een gebruiker aan te tonen dat hij de eigenaar is van een bepaald adres. Bij het aanmaken van een wallet krijg je een zogenaamde public- en private key. De public key vormt de basis voor een bitcoinadres, hierop kun je bitcoins ontvangen. De private key dient gebruikt te worden als je bitcoins van jouw adres naar iemand anders wilt sturen. De meeste wallets vragen bijvoorbeeld je ingestelde wachtwoord als je een transactie wilt versturen. Private keys zijn er in verschillende vormen, de meest gangbare vorm op dit moment is de zogenaamde recovery seed. Deze seed bestaat uit twaalf of vierentwintig woorden en geven je altijd toegang tot jouw munten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *